1.ниво
1. Хлеб не ваља стављати на сто потрбушке, забости нож у њега, клати га, бацати, гурати, пљувати и псовати.
2. Богобојазан домаћин ће се прекрстити и прекрстити хлеб па ће га тек онда појести.
3. Хлеб се у Војводини јео са мало соли и паприке, са млеком, чорбом, чајем, са супом, пекмезом или медом.
4. Деца су на хлеб некада мазала маст.
5.
ваљан-праведан, поштен, честит, добар, исправан
бећар паприкаш-летње јело са паприком и парадаизом (сатараш)
фришак-свеж
помфезле-прженице
креденац-врста ормара која се налази у трпезарији или кухињи
2.ниво
1. Хлеб се чувао у креденцу, његово место се никад није мењало.
2.а) Људи на селу никада нису бацали стари хлеб. Ако нису знали шта да направе од њега, давали су га живини, псима и свињама.
б) Фришак хлеб нису давали деци да их не би болео стомак.
3. Паору су бесплатни дани они у којима пада киша и они када сија сунце. Паору је скупо:зрно, земља,сунце,киша и паоров зној.
3.ниво
1. Некада су се људи према хлебу односили као према светињи јер им је био важан и нису имали где да га купе, а нису имали ни довољно брашна да га умесе. Често су били гладни. У наше време за хлеб више не говоримо да је светиња јер га имамо много и имамо где да га купимо. Једемо мало хлеба јер имамо много друге хране, па га и не ценимо због тога.
Драга Дуња, твоји одговори су углавном јасни и тачни. Занима ме на шта си мислила када си у одговору на трећем нивоу написала да је хлеб некада људима био важнији него нама данас? Волела бих да размислиш и појасниш важност и однос људи према хлебу некада и сада. Зашто су били гладни, зашто су га чували и више ценили него ми данас? Да ли су били мудрији или њихов однос према хлебу произилази из нечег другог.
ОдговориИзбриши